De eerste controle vindt bij voorkeur plaats tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. Je maakt dan kennis met de verloskundige en de assistente. Tijdens deze controle worden vragen gesteld over je gezondheid, de gezondheid van je partner, je naaste familie en eventuele vorige zwangerschap(pen).

Tijdens dit eerste gesprek kun je overigens het het hartje van jullie kindje nog niet horen. Dit kan pas vanaf ongeveer 14 weken. Wel bieden we je rond de 8 weken zwangerschap een echo aan om te kijken of er sprake is van een intacte zwangerschap. Daarnaast krijg je uitgebreide informatie van onze kant die allemaal is na te lezen in folders of op de website.

Na de eerste controle zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden.

  • De termijnecho zal bij voorkeur plaats moeten vinden tussen een zwangerschapsduur van 10+0 en 11+6. De termijnecho zal worden gemaakt bij ons in de praktijk.
  • Bloedprikken Je krijgt twee labformulieren mee die je moet afgeven op het laboratorium als je bloed gaat prikken. Voor de uitslag geldt; geen bericht is goed bericht. De verschillende locaties waar je bloed kan prikken vindt je onder de knop ‘Overige’. Wil je weten waarop wij allemaal controleren klik dan http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bloedonderzoek_zwangeren
  • De kraamzorg moet geregeld zijn voor de 16e week van de zwangerschap. In de tas die je mee krijgt bij de eerste controle zit informatie over de verschillende kraamzorgcentra waarmee wij werken. Welke je uiteindelijk kiest is helemaal aan jullie zelf. Onder de knop ‘Overige’ vind je de gegevens van een aantal kraamzorginstellingen.
  • Het erkennen van het ongeboren kindje geld alleen voor partners die niet getrouwd zijn. Voor de erkenning moet je een afspraak maken bij het stadshuis in de gemeente waar je woont. De erkenning moet het liefst geregeld zijn voor de 24e week van je zwangerschap.